ProRail tilt haar SAP beveiliging structureel naar een hoger niveau dankzij Protect4S

Maarten de Koning – SAP security, Portal risk management, ProRail

Aanleiding

In de oude situatie, tot september 2016, kostte het veel tijd om handmatig alle SAP systemen na te lopen en de relevante SAP security notes in te spelen. Daarnaast had het management onvoldoende inzicht in de risico’s en de vereiste maatregelen ter verbetering van de SAP beveiliging. Maarten de Koning, verantwoordelijk voor SAP Security bij ProRail, voegt daaraan toe:

“Bij ProRail hebben we bedrijfskritische en privacygevoelige data van personeel, aannemers, inkoopcontracten, aanbestedingen e.d. in onze SAP systemen. Daarom is het van groot belang dat onze SAP security op orde is en dat we weten waar de risico’s zitten om tijdig in te kunnen grijpen.”

Begin 2016 ging ProRail op zoek naar een passende SAP security oplossing en na een marktverkenning kwam men via dienstverlener Nextview uit op Protect4S. Na een succesvolle pilot in juni 2016, waarbij in slechts één dag de software geïnstalleerd werd, de technische connecties werden gelegd en vervolgens de scan werd gedraaid, besloot men om Protect4S verder in gebruik te nemen.

prorail maarten de koning - joris de vis

Maarten de Koning, ProRail (links) – Joris de Vis, Protect4S (rechts)

Aan de slag met Protect4S

Na de zomerperiode in 2016 werd in september Protect4S voor alle SAP systemen in gebruik genomen. Daarbij gaat het om negen SAP productiesystemen die met drie releases per jaar up-to-date worden gehouden. Maarten de Koning is de enige (functionele) gebruiker van Protect4S die de periodieke scan start, de analyses beoordeelt en de mitigatiestappen uitzet. De technisch beheerpartner zorgt voor de installatie en connecties. Na ruim anderhalf jaar gebruik van Protect4S zegt Maarten over de kracht van deze oplossing:

“Protect4S helpt ons om met geringe inspanningen een verantwoord beveiligingsniveau te halen en te behouden. Daarnaast genereert Protect4S overzichtelijke rapportages voor het management.”

Voordelen Protect4S

Om hetzelfde kwaliteitsniveau van de SAP beveiliging te halen zonder Protect4S, heb je minimaal één of misschien wel twee extra medewerkers nodig die alle checks en analyses handmatig doen op alle SAP systemen. Protect4S automatiseert grotendeels het volledige proces van scan, analyse tot en met mitigatie, waardoor ProRail veel tijd en mankracht bespaart. Bovendien biedt de oplossing handige managementrapportages die direct inzicht geven in alle SAP security risico’s en de benodigde mitigatiestappen.

Over ProRail

ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland: aanleg, onderhoud, beheer en veiligheid. Als onafhankelijke partij verdeelt ProRail de ruimte op het spoor, regelen alle treinverkeer, bouwen en beheren stations en leggen nieuwe sporen aan. Ten slotte onderhoudt ProRail bestaande sporen, wissels, seinen en overwegen.

Over Protect4S

Protect4S is een door SAP gecertificeerde add-on die op SAP Solution Manager geïnstalleerd wordt. Protect4S zorgt ervoor dat uw SAP landschap continu beveiligd wordt dankzij het doorlopend/cyclisch proces van Scan-Analyse-Mitigatie. Dit wordt gedaan op alle relevante lagen van OS, Database tot aan de Applicatielaag.

Uw SAP beveiliging ook structureel verbeteren?

Vraag een trial aan!

Probeer Protect4S voor 6 maanden en profiteer van 50% korting op de licentieprijs en een kosteloze implementatie.